Japanse filosofie geeft gloednieuwe Nissan Ariya zijn ‘ziel’ 7 augustus 2020

De compleet nieuwe Nissan Ariya is de eerste op grote schaal geproduceerde volledig elektrische crossover die is ontwikkeld én gebouwd in Japan. De auto is gebaseerd op de Ariya Concept, die in 2019 debuteerde op de Tokyo Motor Show. De Nissan Ariya is bovendien het eerste productiemodel binnen de nieuwe EV-merkstrategie van Nissan met een sterke focus op geavanceerde elektrificatie, een zeer ruime interieurindeling en naadloze voertuigintelligentie. Nissan heeft zich voor de ontwikkeling van de nieuwe Nissan Ariya laten inspireren door eeuwenoude Japanse termen.

Onder leiding van Alfonso Albaisa (Senior Vice President of Global Design), Satoru Tai (Executive Design Director) en Giovanny Arroba (Senior Design Director) hebben ontwerpers van Nissan getracht om de Nissan Ariya van begin af aan een Japanse identiteit te geven die zijn opvallende stijl en prestaties overstijgt. Om dit te realiseren maakte het designteam gebruik van Japanse filosofieën en paste ze deze op een unieke Nissan-manier toe op de geheel nieuwe elektrische coupé crossover.

Albaisa: “We wilden ervoor zorgen dat de ziel van het voertuig ons kenmerkende Japanse DNA weerspiegelt, dat op een eenvoudige maar krachtige en moderne manier wordt overgebracht. We noemden dit ‘Tijdloos Japans Futurisme’ en gebruikten de belangrijkste Japanse woorden om ons wereldwijde ontwerpteam te inspireren om de ultrastrakke, naadloze, scherpe en krachtige vorm van de Ariya te realiseren.”

Nissan Ariya: vorm gekregen door fundamentele Japanse benadering.

Omotenashi – おもてなし

Traditionele betekenis: een onverwacht niveau van gastvrijheid en service. Meer bieden dan wat op dit moment wordt verwacht. Omotenashi verwijst naar het bieden van een ongeëvenaarde gastvrijheid aan gasten en klanten, anticiperend op hun behoeften. Het is een manier om over te brengen dat dit moment speciaal voor hen is gecreëerd.

Albaisa: “Een belangrijke term die ons Japanse DNA definieert. Onze toekomstige producten richten zich niet alleen uitsluitend op indrukwekkende kracht, handige functies en hoogwaardige materialen. Ze herdefiniëren de volledige rijervaring – van het lopen naar de Nissan Ariya tot de bediening, ermee leven en het verbeteren van ieders dagelijkse leven op een frisse en opwindende manier. Met de Nissan Ariya hebben we de betekenis van omotenashi in de moderne digitale context overwogen. Attent zijn is een belangrijk aspect van deze traditie. Als de eigenaar in de Nissan Ariya stapt, zijn alle pictogrammen zwart. Alleen de startknop pulseert en wacht tot de eigenaar reageert. Wanneer de knop wordt ingedrukt, komen alle pictogrammen en schakelaars voorzichtig tot leven, inclusief de opstartvolgorde op de grafische gebruikersinterface. Wat betreft de interface zelf: de dubbele gebogen schermen en het grote head-up display tonen belangrijke informatie in een gemakkelijk te begrijpen formaat en de bedieningselementen zijn precies waar ze moeten zijn. En, naast functioneel vernuft, gebruiken we andon-verlichting die het interieur een architectonische, lounge-achtige sfeer geeft.”

Iki – 粋

Traditionele betekenis: De eenvoudigste vertaling van iki is ‘chique’. Maar voor de ontwerpers van Nissan slaat de term op het creëren van iets nieuws en hypermoderns, dat afwijkt van de bestaande impressies.

Tai: “Iki is misschien wel een van de beste manieren om de Nissan Ariya te beschrijven, aangezien het verwijst naar de geavanceerde ontwerptaal en technologie van het voertuig. Iki beschrijft de heruitvinding van hoe we omgaan met een voertuig. Bijvoorbeeld met doorbraken in connectiviteitstechnologie. Het beschrijft ook de veranderende manier waarop we naar een bestaand autosegment kijken. Iki is het tegenovergestelde van opzichtig, wat soms voorkomt bij nieuwe technologie. Met de Nissan Ariya is iki voelbaar in de sterke uiterlijke aanwezigheid en indrukwekkende schoonheid van het voertuig. Zo verenigen het scherpe deel van het voorpaneel en de accenten die in één lijn langs de schouder lopen het ontwerp op een beknopte manier. In de auto hebben de klimaatregelaars een ‘verdwijnend’ ontwerp, waardoor ze bijna onzichtbaar zijn op het gladde instrumentenpaneel wanneer ze niet worden gebruikt. Hoewel de klimaatregelingsschakelaars zijn geïntegreerd, geven ze toch het gevoel van het indrukken van een mechanische schakelaar wanneer je ze aanraakt. Dat is iki in zijn puurste vorm.”

Kabuku – 傾く

Traditionele betekenis: Een gedurfde, diverse uitdrukking die indruist tegen de gemeenschappelijke aanpak. Kabuku is een reactie op maatschappelijke conventies en orde. Het omarmt het vreemde en onorthodoxe als een uitdrukking van rebellie, maar doet dat op een positieve manier. Door anders te denken dan anderen, vertegenwoordigt kabuku het gedrag dat alleen kan ontstaan ​​als je risico’s neemt of wanneer je als leider optreedt.

Tai: “Bij Nissan kanaliseren we deze denkwijze door verschillende benaderingen van de norm te hanteren. Niet alleen met het zoeken naar nieuwe ontwerpinspiraties, maar ook naar nieuwe manieren om dingen te ontwikkelen en produceren om de ervaring van de bestuurder en passagier te verbeteren. We kijken naar wat is en wat zou kunnen zijn. Je kunt hints van kabuku zien als je naar de Nissan Ariya loopt. Een EV maakt het mogelijk om componenten een andere positie te geven en zaken anders vorm te geven. Zo is de grille ontworpen als een ‘schild’ met als doel om de technologie te beschermen en meer rijhulpsystemen mogelijk te maken. De voorbumper heeft speciale luchtkanalen die de aerodynamica verbeteren zonder de schoonheid van het oppervlak te verstoren. Dit zijn een paar voorbeelden van hoe we een toekomst nastreven die intuïtiever en naadloos verbonden is en hoe we een pure en eenvoudige benadering hebben aangenomen met een unieke Japanse EV-ontwerptaal.”

Ma – 

Traditionele betekenis: In de kern is ma een beheersing van de ruimte waarbij vaardigheden en technieken worden gebruikt zonder ingewikkelde middelen. Je respecteert de constructie en zorgt voor ruimtelijke openingen.

Albaisa: “In de architectuur is ma een vorm van Japans minimalisme dat in de basis niet subtractief is, maar een focus op harmonie van de basiselementen. Zowel het exterieur als interieur weerspiegelt dit concept. De buitenkant heeft in één oogopslag een enkele dynamische lijn van voor naar achter, in feite zijn de vormen die deze lijn creëren sculpturaal en geven ze een meer artistieke essentie. Het interieur is technologie-arm en weerspiegelt het dagelijkse leven van onze klanten. Met onze ingenieurs hebben we de complexiteit kunnen verminderen door functies onder te brengen in decoratieve elementen om een ruimtelijk en opwindend compartiment te realiseren.”

Sei – 整

Traditionele betekenis: Slimme behandeling van structuren en details. Als ma staat voor beheersing van de ruimte, dan is sei de manier waarop dat wordt bereikt. Dit kan in de vorm van een slimme behandeling van een ontwerp, element of functie.

Albaisa: “Ontwerpers zoeken altijd naar mogelijkheden om op een slimme manier een puurdere weergave van een ontwerpschets in de fysieke vorm na te streven. Bij de Ariya zijn voorbeelden van sei de uiterlijke karakterlijnen die langs het voertuig lopen. Gecombineerd creëren ze een stille spanning, die de beweging van ma uitdrukt. Het achterlicht belichaamt een functionele schoonheid in een enkel horizontaal lichtbladmotief. In de cabine wordt sei vertegenwoordigd door de haptische bedieningselementen die met minimale pictogrammen en uitsparingen in het instrumentenpaneel zijn geïntegreerd. Ze bieden nog steeds een voelbare reactie bij aanraking. Ze zien er eenvoudig uit, maar bevatten technologie die als magie tot leven komt wanneer de bestuurder het nodig heeft.”

Utsuroi – 移ろい

Traditionele betekenis: Vloeiendheid en asymmetrie, gecreëerd door de natuur. Het designteam van Nissan beschouwt deze term als de essentie van hun inspiratie en implementeert de vloeiende uitdrukkingen van de natuur om nieuwe vormen te creëren.

Tai: “Voorbeelden van utsuroi zijn overal in de nieuwe Nissan Ariya aanwezig. De spanning en vloeiende vormen van het exterieur – met name de achterste zijpanelen en de enkele vouwlijn die rond de carrosserie loopt – drukken het ontwerp uit als ‘ongeremd’. Binnenin sluit het lange, ongebroken instrumentenpaneel subtiel aan bij de opvallende buitenkant. Interieurelementen zoals de intelligente verlichting en koperen accenten zijn zichtbaar van voor tot achter en zorgen voor een samenhangende ervaring. De andon-verlichting straalt natuurlijke warmte uit die door alle inzittenden wordt ervaren.”

Engawa – 縁側

Traditionele betekenis: De ongedefinieerde ruimte tussen binnen en buiten; de ruimte tussen “hier en daar”. Traditionele Japanse gebouwen hebben een smalle gang die langs de buitenkant loopt. Deze ruimte wordt engawa genoemd en kan als een veranda worden afgesloten of naar buiten worden geopend. Het vertegenwoordigt een plaats of ongedefinieerde ruimte tussen binnen en buiten, tussen waar je bent en waar je heen gaat. Nissan ziet dit verder gaan dan het fysieke aspect in de vorm van omvattende digitale informatie. In het bijzonder met de manier waarop we hiermee omgaan binnen en buiten de auto.

Tai: “In de Nissan Ariya wordt engawa vertegenwoordigd door de informatieruimte die de buiten- en binnenkant van de auto met elkaar verbindt. Een voorbeeld hiervan is de weergavebeweging waardoor we de stroom van informatie uit meerdere bronnen aan onze vingertoppen voelen en het tijdsverloop door de digitale 3D-ruimte.”

Andon – 行燈

Traditionele betekenis: Een Japanse papieren lantaarn die een zachte gloed produceert. Andon wordt gebruikt om huizen te verlichten en dateert uit de tijd van de samurai. De lantaarn bestaat uit een houten frame met daaromheen een dun stuk gespannen papier. Een kaars – die binnen het frame is geplaatst – geeft een warm licht dat de omgeving accentueert.

Arroba: “De andon-verlichting in de Ariya draagt bij aan de ontspannen en premium sfeer in de auto en benadrukt de openheid van de voetenruimte en de deuren. De verlichting is te vinden aan de binnenkant van de voordeuren en onder het instrumentenpaneel. De gloed van de andon-verlichting zorgt voor een kalmerende, gastvrije sfeer.”

Kumiko – 組子

Traditionele betekenis: Een traditionele Japanse techniek die wordt aangetroffen in houtbewerking. De techniek wordt alleen uitgevoerd door de meest hoogopgeleide vakmensen. Kumiko is een complex, fraai geometrisch patroon dat al eeuwenlang wordt gebruikt.

Arroba: “Een nieuw ontwikkeld Kumiko-patroon is te zien op het ‘schild’ vooraan de auto die de traditionele grille van een benzineauto vervangt. Het ingewikkelde Kumiko-patroon – dat een geëlektrificeerde V-motion-signatuur benadrukt – ligt net onder het gladde oppervlak van het schild. Kumiko is ook in de Nissan Ariya toegepast om de gloed van de andon-verlichting te omsluiten.”

HomeNieuwsJapanse filosofie geeft gloednieuwe Nissan Ariya zijn ‘ziel’