Hyundai onthult oplaadsysteem op zonne-energie voor toekomstige geëlektrificeerde auto’s 2 november 2018

Hyundai ontwikkelt nu drie verschillende oplaadsystemen die gebruikmaken van zonne-energie: een siliconen zonnepaneel, een semi-transparant zonnepaneel en lichtgewicht flexibele zonnecellen. Het siliconen zonnepaneel is bevestigd op het dak en laadt per dag 30 tot 60 procent van de batterij op. Het semi-transparante zonnepaneel is uniek op een auto met verbrandingsmotor en kan tevens dienstdoen als panoramisch schuifdak. De flexibele zonnecellen past Hyundai toe in de motorkap of het dak van een auto om zo de batterij maximaal op te laden.

Het oplaadsysteem bestaat uit een zonnepaneel, een regulator en een batterij. Het zonnepaneel zet het licht om in elektriciteit om de batterij op te laden. Een zonnepaneel met een vermogen van 100 watt produceert in de volle zon 100 Wh elektrische energie. Maximum Power Point Tracking (MPPT) controleert de maximumspanning en vertaalt dit naar een bruikbaar voltage om de batterij op te laden.

‘In de toekomst verzorgen verschillende elektrische systemen de energietoevoer in auto’s. Dit transformeert de auto’s tot rijdende energiecentrales die actief stroom opwekken’, zegt Jeong-Gil Park, Executive Vice President Engineering Design Division van Hyundai. ‘De auto verandert van een energieverbruiker in een energieopwekker.’

Hyundai implementeert de eerste generatie oplaadsystemen op zonne-energie vanaf 2019 in een geselecteerd aantal modellen. Hyundai is momenteel marktleider op het gebied van elektrisch rijden. Met de volledig elektrisch aangedreven KONA Electric en IONIQ Electric en de waterstofauto NEXO heeft Hyundai drie uitgesproken duurzame modellen. Deze zero emissie-auto’s vallen alle drie in de voor zakelijk rijders gunstige bijtellingscategorie van 4 procent. De Hyundai IONIQ Hybrid en IONIQ Plug-in Hybrid combineren een zuinige brandstofmotor met de energie van een oplaadbare batterij.

HomeNieuwsHyundai onthult oplaadsysteem op zonne-energie voor toekomstige geëlektrificeerde auto’s