Kantelpunt is bereikt: 70% van Europese automobilisten zou de aanschaf van een elektrische auto overwegen 14 april 2021

70%* van de Europese automobilisten geeft aan de aanschaf van een elektrische auto te overwegen. De populairste reden voor autobezitters om over te stappen: de milieuvoordelen van een emissievrije auto (49%*).

Het blijkt uit een pan-Europees enquête. Het is tot dusver het meest uitgebreide onderzoek dat Nissan heeft uitgevoerd naar rijgewoonten en oplaadervaringen van EV-rijders. In tegenstelling tot de heersende opvatting zien steeds meer automobilisten goede redenen om over te stappen naar een EV.

Nissan heeft de enquête uitgevoerd onder 7.000 autorijders in Europa, van wie de ene helft nu met een EV rijdt en de andere helft met een auto met een benzine of diesel. 89%* van de EV-bestuurders zegt dat de overstap naar een EV de juiste beslissing was. 74%* vindt het rijgedrag soepeler en 77%* vindt een EV vlotter rijden dan een auto met een verbrandingsmotor.

97%* van de EV-bestuurders vond de overstap van een auto met verbrandingsmotor naar een EV ‘zoals verwacht’ of ‘gemakkelijker’. Het is een veelbelovend vooruitzicht voor mensen die aan elektrisch rijden willen beginnen.

Bovendien geeft de meerderheid (70%*) van de automobilisten toe dat de actieradius in de praktijk beter is dan verwacht vóór de aankoop. Dit staat tegenover 58%* van de eigenaren van een conventionele auto die vinden dat EV’s een beperkte actieradius bieden. Het toont aan dat het bezit van een elektrische auto als zeer positief wordt ervaren.

‘Dit nieuwe onderzoek toont aan dat de meerderheid van de Europese automobilisten openstaat voor elektrificatie. Automobilisten blijven ontdekken wat elektrische voertuigen te bieden hebben. Ondertussen zetten wij ons in om de grote voordelen van elektrische mobiliteit te demonstreren en te laten zien hoe eenvoudig het eigenlijk is om de overstap te maken’, aldus said Arnaud Charpentier, Vice President, Product Strategy & Pricing, Nissan AMIEO. ‘Van lage gebruikskosten tot een verrassend stil en soepel rijgedrag, elektrische auto’s zoals de Nissan LEAF hebben de dagelijkse rijervaring in positieve zin veranderd.’

Ondanks het contrast tussen EV-bestuurders en bestuurders van een auto met een verbrandingsmotor, blijft het belang van duurzaamheid zichtbaar over de hele linie. Bijna 85%* van de ondervraagde bestuurders hecht waarde aan milieuvriendelijkheid.

De voordelen van overstappen

Uit het onderzoek blijkt dat elektrisch rijden aangenaam en plezierig is; 89%* van de Europese EV-bestuurders is tevreden over hun nieuwe auto, terwijl 78%* vindt dat deze beter is dan verwacht.

Bovendien heeft meer dan een derde (34%) van de EV-bestuurders besloten over te stappen dankzij de geavanceerde technologie in elektrische auto’s, wat aantoont dat deze features een belangrijke rol spelen bij het vergroten van het rijplezier. Bijna een derde (31%*) van de EV-bestuurders die een EV overwegen, bevestigt ook dat de geavanceerde technologie hen verleid om over te stappen, waardoor de rol hiervan in de elektrische revolutie groter is dan ooit.

Oog voor het milieu

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft (49%*) van de eigenaren van een auto met verbrandingsmotor overweegt om over te stappen, omdat elektrische auto’s milieuvriendelijk zijn, terwijl 40%* van de EV-rijders om dezelfde reden is overgestapt. Van de EV-bestuurders nam 33%* deze beslissing doordat elektrische auto’s geen uitstoot veroorzaken, wat het belang van milieuvriendelijke mobiliteit nog maar eens onderstreept. En dat heeft een goede reden, want in de afgelopen tien jaar hebben Nissan LEAF-eigenaren ervoor gezorgd dat er wereldwijd ruim 2,5 miljoen ton CO2 minder is uitgestoten in de atmosfeer.

Om de betrokkenheid bij het aanpakken van de klimaatuitdagingen verder te demonstreren, lanceerde Nissan het Nissan Green Program 2022, waarmee de fabrikant de wens uitspreekt om in 2050 CO2-neutraal te zijn met betrekking tot alle producten en activiteiten. In Europa zullen geëlektrificeerde auto’s tegen het einde van het fiscale jaar 2023 goed zijn voor de helft van de totale autoverkopen. Nissan wil de energiebehoefte voor de productie in Sunderland voor 20% invullen met duurzame energie. Dat is genoeg om alle Nissans LEAF voor Europa te produceren.

Brandstofbesparing

Het vooruitzicht van lage gebruikskosten speelt een grote rol voor 31%* van de bestuurders van een auto met een verbrandingsmotor die overwegen over te schakelen op een EV. Het is daarbij geruststellend dat 83%* van de EV-bestuurders aangeeft dat de gebruikskosten lager uitpakken dan verwacht.

Om alle bestuurders – ook van een auto met een verbrandingsmotor – te laten zien hoeveel geld ze kunnen besparen door over te stappen op een elektrische auto, lanceert Nissan een nieuwe online calculator om te berekenen hoeveel geld je op termijn kunt besparen met de overstap naar een Nissan LEAF. Door de relevante aandrijflijn en de brandstof- en stroomprijzen te selecteren, kunnen de potentiële besparingen inzichtelijk worden gemaakt aan klanten.

De serie “My Life with a Nissan LEAF”

Omdat veel automobilisten ervoor openstaan om de eerste stap te zetten naar elektrisch rijden, zijn LEAF-eigenaren in de schijnwerpers gezet. Zij kregen de kans om de vele voordelen van elektrisch rijden uit eerste hand te delen. De videoreeks “My Life with a Nissan LEAF” belicht unieke verhalen van eigenaren die de voordelen van elektrische mobiliteit delen met de kijkers.

Omdat elke eigenaar eraan heeft bijgedragen om het Nissan LEAF-verhaal vorm te geven, is de LEAF voor eigenaren over de hele wereld een deel van het gezin geworden. Quentin Lemaire uit Frankrijk kocht een Nissan LEAF omdat hij het milieu hoog in het vaandel heeft staan en een nieuwe auto nodig had vanwege gezinsuitbreiding. Shannon Monroe in de VS werd eigenaar van een LEAF vlak na de introductie van het model in 2010 – 125.000 EV-kilometers later overstijgt de liefde voor de LEAF generaties en deze duurt voort tot op de dag van vandaag.

De Nissan LEAF kenmerkt zich door zijn veelzijdigheid en intuïtieve rijervaring en is een trouwe, professionele metgezel geworden. Voor Fabien Verbrugghe, een Uber Green Driver uit Frankrijk, biedt de geruisloze, maar zeer snel reagerende aandrijflijn zijn klanten zowel comfort als veiligheid, terwijl de bedrijfskosten voor hem gunstig zijn. Daarmee is de LEAF de beste zakelijke bondgenoot. Neil Swanson uit Schotland won een LEAF-trial bij een wedstrijd en schafte vervolgens een LEAF aan. Van die beslissing heeft hij nooit spijt gehad. Hij vertrouwde op de geavanceerde EV voor werk en vrije tijd en legde tot op heden 84.000 emissievrij mijlen af.

‘De 500.000 bezitters van een LEAF behoren wereldwijd tot de trouwste klanten. Door de unieke en positieve ervaringen van onze eigenaren in de schijnwerpers te zetten, versterken we onze engagement om de voordelen van elektrische mobiliteit te delen en aan te tonen hoe lonend de overstap is’, aldus Helen Perry.

Bekijk de online brandstofbesparingscalculator om te berekenen hoeveel je kunt besparen en voordelen EV’s bieden.

In elke video uit de serie My Life with a Nissan LEAF delen eigenaren hun praktijkervaringen om de voordelen van elektrisch rijden toe te lichten. Benieuwd? Ga naar Nissan Stories.

* OnePoll heeft in de periode van 29 januari tot 23 februari 2021 in totaal 7.000 respondenten uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Italië en Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden en Denemarken) geënquêteerd. De enquête werd online uitgevoerd met behulp van panelleden die worden gecrediteerd voor deelname aan enquêtes. Respondenten die in EV’s of een auto met een verbrandingsmotor rijden, werden geselecteerd aan de hand van screeningsvragen en profielgegevens om ervoor te zorgen dat de juiste demografische gegevens werden verzameld. Er werden specifieke quota’s vastgesteld om rekening te kunnen houden met de marktomstandigheden.

 

 

HomeNieuwsKantelpunt is bereikt: 70% van Europese automobilisten zou de aanschaf van een elektrische auto overwegen