Nissan bereikt doorbraak in productie koolstofvezel onderdelen 4 september 2020

Nissan heeft een doorbraak bereikt in de productie van koolstofvezel, “Carbon Fiber”, onderdelen in auto’s. Het nieuwe proces vermindert de productietijd voor deze onderdelen die auto’s veiliger, zuiniger én leuker om te rijden maken. Koolstofvezel wordt voornamelijk gebruikt in vliegtuigen, raketten en sportauto’s en vindt nu dankzij Nissan z’n weg naar massa-geproduceerde auto’s.

Het nieuwe proces versnelt de ontwikkeling van auto onderdelen gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststoffen of CFRP. Het extreem lichte en sterke materiaal kan gebruikt worden om auto’s veiliger en zuiniger te maken. Ook kan het zwaartepunt van een auto verlaagd worden, waardoor het wendbaarder en leuker wordt om te rijden.

Ontwikkeltijd onderdelen

Nissan wil dit nieuwe proces toepassen en introduceren op nieuwe auto’s. Deze innovatie kan de ontwikkeltijd halveren en de tijd voor het vormen van de onderdelen met maar liefst 80 procent reduceren.

Hoewel de voordelen van het gebruik van koolstofvezel al bekend waren, was het tot nu toe vooral een duur alternatief voor bijvoorbeeld staal. Samen met de moeilijkheid om CFRP onderdelen te vormen, waren dit de voornaamste redenen die een doorbraak van koolstofvezel verhinderden.

Nieuwe manier

Nissan heeft een nieuwe manier ontwikkeld voor het productieproces, dat bekend staat als spuitgieten met pershars. De bestaande methode omvat het plaatsen van koolstofvezel in de juiste vorm in een gietmal. Het hars wordt vervolgens via een kleine opening in de mail in vezel geïnjecteerd en uitgehard.

De ingenieurs van Nissan hebben technieken ontwikkeld om de doorlaatbaarheid van de hars in koolstofvezel nauwkeurig te simuleren, terwijl ze het vloeigedrag van de hars visualiseren met behulp van een temperatuursensor en een transparante gietvorm. Het resultaat van de succesvolle simulatie is een kwalitatief hoogstaand onderdeel met een kortere ontwikkeltijd.

HomeNieuwsNissan bereikt doorbraak in productie koolstofvezel onderdelen