Nissan, TenneT en Envision dragen bij aan duurzamere energie en mobiliteit met blockchain-platform 2 maart 2020

Nissan, TenneT en Envision slaan de handen ineen voor een nieuwe stap in verduurzaming van mobiliteit en energie. Als onderdeel van de samenwerking zal Nissan bij de vestiging in Amsterdam bi-directionele laders plaatsen, smart charging implementeren en energie opslaan in hergebruikte batterijen. Al deze voorzieningen wordt geïntegreerd in het platform van Envision Digital, EnOS.

Als Transmission System Operator (TSO) is TenneT verantwoordelijk voor het evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit op het net, de zogenoemde netbalancering. Naast de groei van hernieuwbare energie brengt de toekomst ook minder beschikbare conventionele opwekking voor de benodigde flexibiliteit. TenneT werkt actief aan innovatie en de toepassing van nieuwe (decentrale) bronnen die flexibiliteit kunnen bieden, zoals batterijen, wind- en zonne-energie, industriële installaties of warmtekrachtkoppeling. Via een energieleverancier of zogenoemde “aggregator” in combinatie met blockchaintechnologie wordt de capaciteit van die bronnen benut. Op deze manier kunnen ook consumenten direct deelnemen aan de balancering van de energiemarkt en bijdragen aan de energietransitie.

Dit vernieuwende initiatief stimuleert de ontwikkeling van decentrale energiemarkten waarin consumenten actief kunnen bijdragen aan een betere inzet van hernieuwbare energiebronnen en tegelijkertijd hun elektriciteitsrekening kunnen verlagen.

Dankzij de geplaatste zonnepanelen met een vermogen van 3 MW op het dak van het Nissan Motor Parts Center in Amsterdam kunnen elektrische auto’s en stationaire batterijen energie opslaan tijdens pieken in de opwekking en deze energie op een later tijdstip terug leveren aan het elektriciteitsnet tijdens pieken in de energievraag.

Francisco Carranza, Director Nissan Energy Services: ‘Het balanceren van vraag en aanbod van energie – tegen een vergoeding – is een van de speerpunten van de samenwerking tussen Nissan, TenneT en Envision. Het is een schaalbaar systeem. Dus auto’s werken virtueel samen om de pieken op te vangen. Samen met statische opslag zorgt het voor flexibilisering – wat een van de grootste uitdagingen is voor netbeheerders.’

Bi-directionele laadpaal
Eerder presenteerde Nissan in Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Zweden en Denemarken soortgelijke V2X-projecten. Om energie terug te kunnen leveren, moet de elektrische Nissan aangesloten worden op een bi-directionele laadpaal die de gelijkstroom in de batterij omzet in wisselstroom voor het net. Met een app kan de bestuurder zelf aangeven wanneer en hoeveel energie de batterij mag terugleveren en wanneer de auto weer opgeladen moet zijn.

De opslag en levering van elektriciteit worden vergoed. Robbert Monteban, Director Energy Nissan Benelux: ‘Deze ontwikkeling is belangrijk voor de flexibele energiemarkt en zorgt voor opbrengsten, waardoor zowel elektrische opslag als elektrisch rijden voor een groeiende groep automobilisten interessant wordt. Zij kunnen kiezen voor duurzamer autorijden en bijdragen aan de opmars van duurzame energie. De gebruiker heeft daarbij steeds de controle. Uit eerdere projecten weten we dat de belasting van de batterij steeds heel gering is – de invloed op de levensduur is daarmee minimaal.’

Sylvie Ouziel, International President van Envision Digital: ‘We zijn verheugd om samen te werken met Nissan aan dit V2X-project aangezien de vraag naar duurzame energie in de mobiliteitsindustrie toeneemt. Als het wereldwijde energielandschap zich ontwikkelt, is onze samenwerking met Nissan en TenneT een goed voorbeeld van hoe Envision Digitals EnOS™ AIoT-platform de energietransitie over de hele wereld versnelt. Dit partnerschap versterkt ons wereldwijde positie in de markt en onze technologie op het gebied van duurzame mobiliteit en brengt ons een stap dichter bij het creëren van een duurzamere wereld.’

Als onderdeel van het nieuwe V2X-project heeft Nissan Nederland een laadplein in gebruik genomen met twee bi-directionele laadpalen die tot 10 kW kunnen laden en ontladen. Over de mogelijkheden van en gezamenlijke plannen rond het blockchain-platform spreken Nissan en TenneT vandaag tijdens het V2X seminar in Rotterdam. Dit evenement is georganiseerd door EVConsult.

Over de partners:

TenneT
TenneT is een toonaangevende Europese netbeheerder (Transmission System Operator, TSO) met zijn belangrijkste activiteiten in Nederland en Duitsland. Met ruim 23.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen zorgt TenneT voor een betrouwbare en zekere elektriciteitsvoorziening aan de 41 miljoen eindgebruikers in Nederland en Duitsland.

Envision
Envision Digital is een wereldwijde AIoT-technologieleider met hoofdkantoor in Singapore, met meer dan 500 werknemers verspreid over tien kantoren in China, Nederland, Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Envision Digital is de leverancier van EnOS ™, het AIoT-besturingssysteem dat momenteel wereldwijd meer dan 63 miljoen slimme apparaten en 120 GW aan vermogen verbindt en beheert. De monitoring, geavanceerde analyses, voorspellingen en optimalisatie van applicaties biedt inzichten waarmee klanten hun asset en portfolioprestaties beter kunnen beheren. Het aanbod strekt zich uit van Smart Renewables (hydro, solar, wind) tot Smart Cities (gebouwen, havens en netwerken). Samen met Envision AESC ontwerpt Envision batterijen en oplossingen voor elektromobiliteit (met lithium-ionbatterijen voor met name de Nissan LEAF) en algehele energiebeheersing. Met Envision Energy als producent van duurzame energie (en een toonaangevende producent en exploitant van windturbines) sluit de energietransitielus. Voor meer informatie, bezoek www.envision-digital.com.

Nissan
Nissan produceert al meer dan tien jaar elektrische auto’s voor een breed publiek. De expertise hiermee opgedaan heeft bijgedragen aan de visie voor een geïntegreerd ecosysteem voor energie en mobiliteit waarin de voertuigen actief bijdragen aan duurzaamheid en netstabilisatie. Nissan is de eerste autofabrikant die op commerciële basis V2X-projecten realiseert waarmee deze visie realiteit wordt. Daarnaast is Nissan pionier in het hergebruik van autobatterijen voor de opslag van duurzame energie – zoals bij de Johan Cruijff ArenA.

HomeNieuwsNissan, TenneT en Envision dragen bij aan duurzamere energie en mobiliteit met blockchain-platform