Strijd op de achterbank: kinderen leiden hun ouders af – en zorgen voor gevaar op de weg 11 april 2019

Meer dan zes op de tien Europese ouders (63%) geeft toe moeite te hebben met zich volledig te concentreren op de weg wanneer hun kinderen zich misdragen in de auto.

Maar nog zorgwekkender is dat, volgens nieuw, door Nissan uitgevoerd onderzoek, bijna een op de drie ouders (29%) zegt te weten dat ze daardoor minder veilig rijden.

Ouders zeggen dat de mate van afleiding ervoor zorgde dat ze hun ogen van de weg en hun handen van het stuur haalden. Ook zeggen ze door rood licht te zijn gereden, vergaten richting aan te geven, plotseling remden, naar een naastgelegen rijstrook slingerden en zelfs de auto volledig moesten stoppen.

Afleidingen zijn grootste zorg

Als gevolg hiervan richten de ouders zich in toenemende mate op in-car technologie in hun zoektocht om met het hele gezin veilig op weg te kunnen. Het onderzoek wees erop dat het vermijden van afleidingen een van de grootste zorgen is voor ouders wanneer zij bepalen welke auto zij kopen, waarbij een op de drie (34%) zegt dat ze actief zouden zoeken naar rijhulpsystemen wanneer zij hun nieuwe auto uitzoeken. Dit zou een automatisch noodremsysteem, rijstrookwaarschuwing en adaptieve cruise control kunnen zijn.

Huilen, schreeuwen en driftbuien staan bovenaan de lijst van het wangedrag van kinderen (65%), gevolgd door strijd op de achterbank tussen broertjes en zusjes of vrienden (58%), het schoppen tegen de bestuurdersstoel (49%), het losmaken van de veiligheidsgordel (43%) en het gooien van speelgoed door de auto (39%).

Het is geen verrassing dat ouders hierdoor zeggen regelmatig gestrest of angstig te zijn wanneer hun kinderen in de auto zitten. Ze geven toe dat ze laat of in een slechte bui op hun bestemming kunnen aankomen, ruzie kregen met hun partner of zelfs verkeersagressie meemaakten met andere automobilisten.

Wanhopige maatregelen

Velen geven toe wanhopige maatregelen te nemen om het gevaar en de afleiding veroorzaakt door het rijden met hun kinderen te verminderen – 15% van de ouders vermijdt snelwegen of drukke wegen volledig als hun kinderen in de auto zitten, terwijl anderen hen afleiden met tablets of smartphones (37%), speelgoed (41%), meezingmuziek (53%) of de kinderen stilhoudt met snoepjes (22%).

Jean-Philippe Roux, Algemeen Directeur Crossovers, Nissan Europe, zegt: “Iedere ouder weet dat uitjes met het gezien niet altijd eenvoudig zijn. De kleinste passagiers zorgen vaak voor de grootste verrassingen wanneer je je op de weg probeert te concentreren, wat voor stressvolle momenten kan zorgen voor de ouder achter het stuur.”

“Veilig rijden en gefocust blijven zou altijd de grootste prioriteit van de bestuurder moeten zijn, daar is geen alternatief voor. Weten dat je auto is uitgerust met technologie die potentieel gevaarlijke situaties kan voorspellen en voorkomen kan echter een algemeen gevoel van kalmte achter het stuur zorgen. Dit helpt bestuurders om hun aandacht strak op de weg voor hun te richten.”

Nissans ProPILOT biedt uitkomst

Nissans meest geavanceerde assistentietechnologie, ProPILOT, is een van de oplossingen voor een minder stressvolle, plezieriger rijervaring. ProPILOT verhoogt de controle en het vertrouwen van de bestuurder door het ondersteunen van sturen, accelereren en remmen. Het werkt voor een rijstrook op snelwegen en is geoptimaliseerd voor het cruisen op snelheid en rijden tijdens opstoppingen.

ProPILOT is ontworpen om vermoeidheid en stress in alledaagse rijsituaties te reduceren en kan veiligheid helpen verhogen. Het is een ‘hands-on, eyes-on’-technologie en de bestuurder blijft de controle en verantwoordelijkheid over de auto houden.

Later dit jaar ook voor QASHQAI en X-TRAIL

ProPILOT is nu leverbaar voor de elektrische Nissan LEAF en zal later dit jaar leverbaar worden voor Nissans baanbrekende crossovers – de QASHQAI en X-TRAIL.

Andere leverbare technologieën zijn Intelligent Emergency Braking, dat helpt een aanrijding te vermijden of de impact de impact ervan te minimaliseren. In volle straten en krappe parkeerplaatsen bieden de Intelligent Around View Monitor en Rear Cross Traffic Alert van de Nissan QASHQAI extra zekerheid bij het parkeren en achteruitrijden, door de bestuurder te waarschuwen voor bewegende objecten rondom en achter de auto.

Aan het onderzoek deden in totaal 5.000 ouders mee, die allemaal een geldig rijbewijs hadden toen de enquête werd afgenomen.

Kinderen en stress in de auto – de feiten

Ouders brengen gemiddeld 2 uur en 54 minuten per week met hun kinderen in de auto door, dat is 6 dagen per jaar.

Een op de vijf ouders (20%) zeggen dat het gedrag van hun kinderen het ergst is in de auto, voor aankleden voor het naar school gaan (11%), supermarktbezoekjes (17%) of bedtijd (12%).

Moeders (67%) vinden het moeilijker om op het rijden te blijven concentreren met zich misdragende kinderen achterin dan vaders (57%).

Moeders laten het rijden veel eerder over aan een ander vanwege het gedrag van hun kinderen – 24% zegt dat ze de sleutels overgaven aan een ander, in vergelijking tot 12% van de vaders.

HomeNieuwsStrijd op de achterbank: kinderen leiden hun ouders af – en zorgen voor gevaar op de weg