Vakmensen én robots creëren de nieuwe two-tone Nissan JUKE 21 september 2020

Van de vooruitstrevende techniek tot vakkundig aangebrachte lak en zinderende kleurencombinaties: Nissan belicht het vakmanschap achter de gepersonaliseerde two-tone kleurenopties die het brutale karakter van de Nissan JUKE accentueren.

Met zijn tweekleurige carrosserie is de Nissan JUKE nóg karakteristieker en toont zijn berijder nog duidelijker zijn eigen stijl en smaak.

Het team achter de two-tone carrosserie
De kleurenstudio van Nissan Design Europe (NDE) in Londen, onder leiding van Colour Manager Lesley Busby, had de schone taak om een uitgebreid gamma carrosseriekleuren en kleurencombinaties voor de JUKE te ontwikkelen. Clare Errington, Paint Shop Manager van de Nissan-fabriek in het Engelse Sunderland is verantwoordelijk voor de perfecte uitvoering van het veeleisende lakproces. Voordat ook maar één JUKE van de band rolde, werkten Lesley, Clare en hun medewerkers meer dan een jaar aan de kleuren. Talloze proeven en tests hebben ervoor gezorgd dat de lakafdeling de kleuren perfect kan reproduceren en aanbrengen.

Hightech kunst

Met toleranties van minder dan een haardikte is microscopische precisie essentieel voor succes en daarom heeft Nissan het lakproces van de JUKE verheven tot een hightech vorm van kunst. Nissan hanteert duidelijke specificaties voor hoe de lak er op de auto moet uitzien, hoeveel lak daarvoor nodig is en uiteraard de vereiste kwaliteit van de lak.

Om een perfecte lak op elke JUKE te garanderen, geldt een uiterst streng reinigingsbeleid. Ook de kleinste stofjes moeten zorgvuldig van de carrosserie worden verwijderd, zodat de lak op een perfect glad oppervlak kan worden aangebracht. De medewerkers van de lakafdeling dragen pluisvrije outfits om te voorkomen dat zij stofdeeltjes verspreiden. De lakstraat is ook voorzien van speciale verlichting, zodat specifiek getrainde medewerkers eventuele imperfecties meteen opmerken en die kunnen herstellen voordat het lakproces wordt afgerond.

Clare Errington van de lakafdeling vertelt: ‘We passen ons steeds aan aan de veranderende eisen van de klant. Die eisen bepalen in welke richting wij ons ontwikkelen en dat ons werk steeds beter moet zijn om te voldoen aan de verwachtingen van onze klanten. Aan de productielijn werken mensen en robots harmonieus samen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen en die zelfs te overtreffen. Het resultaat is de perfecte combinatie van technologische precisie en vakmanschap. Daarmee produceren we de opvallende, onderscheidende en verbluffende Nissan JUKE die voldoet aan de smaak van onze klanten.’

Het hele proces richt zich op de aandacht voor het kleinste detail en dat wordt weerspiegeld in de kleurenrijkheid van elke two-tone-optie. De carrosserie van elke tweekleurige JUKE ondergaat daarom een uitgebreide serie behandelingen – van de zogenoemde electrocoat-primer op de kale carrosserie, via het zorgvuldige dompelen in het kleurbad tot aan het aanbrengen van de beschermende laag coating op de onderzijde en de was op de verse lak van de carrosserie. Elke behandeling is erop gericht de optimale combinatie van schoonheid en duurzaamheid te bieden.

Onder meer de vier hoogstmoderne lakstraten in Nissans fabriek in Sunderland zijn een resultaat van de investering van 111 miljoen euro voor de nieuwe JUKE. In de lakstraten brengen Nissans tot het uiterste getrainde medewerkers meerdere laklagen aan op de carrosserie van nieuwe JUKE. Dit hightech proces zorgt ervoor dat elke auto de fabriek verlaat met een diep glanzende en opvallende lak en een uitstraling die past bij zijn brutale karakter.

Clare Errington gaat verder: ‘We leggen onze ziel en zaligheid in de ontwikkeling en productie van de auto’s en voelen ons verantwoordelijk voor elk exemplaar. We zijn trots op ons werk en vooral voor een model als de JUKE is het belangrijk om zijn karakter te versterken met dynamische kleuren en kleurencombinaties. Die zijn toch de kern van zijn uitstraling.’

Gedurfde personalisatiemogelijkheden

Lesley Busby vertelt: ‘We wilden de JUKE  van de tweede generatie een volwassener uiterlijk geven. Hij straalt niet alleen zijn eigen gedurfde stijl uit, maar laat zijn eigenaar dat nu ook meer doen.’

De tweekleurige carrosserie is een trend die weer sterk in opkomst is. 30 procent van de klanten kiest een kleurencombinatie voor hun nieuwe JUKE – de populairste two-tone-uitvoering is Pearl White met een zwarte kap. De trend is een gevolg van de behoefte aan personalisatiemogelijkheden; kopers willen hun persoonlijke stijl ook in hun auto laten zien.

 

Om aan de vraag van klanten te voldoen, heeft Nissan een onderscheidend kleurengamma voor de carrosserie ontwikkeld. Maanden van design, planning en ontwikkeling hebben geresulteerd in elf carrosseriekleuren in combinatie met drie kleuren voor het dak, waarmee in totaal vijftien two-tone-kleurencombinaties beschikbaar zijn1. Alle combinaties zijn speciaal voor de JUKE ontwikkeld, inclusief het kenmerkende Fuji Sunset Red. Klanten kunnen eenvoudig hun favoriete kleurencombinatie kiezen via de online configurator voor de Nissan JUKE of onze ruime voorraad bekijken.

Bekijk voorraad

‘De kleur en de uitvoering zijn essentieel voor het karakter van een auto. De elf carrosseriekleuren en vijftien two-tone-combinaties zorgen dat er voor iedereen een kleur of een kleurencombinatie is die hem of haar aanspreekt’, aldus Clare Errington.

Lesley Busby besluit: ‘De Nissan JUKE gaat verder met het verleggen van de grenzen van onderscheidend en gedurfd design. Hij behoudt met zijn speelse karakter zijn positie als rebel van de Nissan-familie. Het is een compacte auto met een sterk karakter. De combinatie van vakmanschap en vooruitstrevende technologie zorgt dat zijn sterke karakter in elk aspect van de auto tot uitdrukking komt.’

Nissan heeft uitgebreide ervaring als het aankomt op two-tone kleurenopties. Zo vind je modellen uit de rijke historie van Nissan die voorzien zijn van two-tone lak. Deze gaan zelfs terug tot 1961 zoals de Datsun Fairlady of neem de Nissan Safari uit 1985. Ook voor de legendarische Z modellen was er een two-tone optie beschikbaar. Deze kom je bijvoorbeeld tegen op de Fairlady ZG uit 1985. Ook de recente Nissan Z proto heeft een eerbetoon aan deze kenmerkende optie.

Bekijk Z proto
1 Het aantal beschikbare kleuren kan per land afwijken. In Nederland zijn er twaalf combinaties van tweekleurige carrosseriekleuren beschikbaar.
HomeNieuwsVakmensen én robots creëren de nieuwe two-tone Nissan JUKE