Invisible-to-Visible (I2V) technologie verbindt de echte en virtuele wereld 7 januari 2019

De auto scant door middel van sensoren het interieur en de omgeving om advies te geven en zekerheid te bieden tijdens het rijden.

Invisible-to-Visible (I2V) is een toekomstige technologie die volgens de Nissan Intelligent Mobility visie ontworpen is. Die visie gaat in op de toekomst van aandrijflijnen, reizen en de integratie van auto’s in de maatschappij. Tijdens CES 2019 kunnen bezoekers dankzij een interactieve, driedimensionale show zelf de toekomst van autorijden ervaren.

 

Door gebouwen kijken

I2V maakt gebruik van gevoelige sensoren in en rondom de auto die samen de bestuurder gedetailleerde informatie over zijn omgeving geven. Hierdoor kan het systeem niet alleen het gebied rondom de auto in de gaten houden, maar ook vooruit kijken en anticiperen op verkeerssituaties. I2V is zelfs in staat om achter een gebouw of een straathoek te kijken. Daarnaast geeft de technologie op een interactieve, menselijke manier navigatieaanwijzingen (via avatars) om het autorijden leuker te maken.

Met slechts een kleine aanraking opent I2V een virtuele wereld met eindeloos veel bedieningsmogelijkheden. Zo wordt autorijden gemakkelijker, comfortabeler en spannender.

“Door objecten te zien die je zelf niet kan waarnemen, verbeterd I2V het rijplezier en het zelfvertrouwen van de bestuurder”, aldus Tetsuro Ueda, een Expert Leader van het Nissan Research Center. “De interactieve omgeving creëert een beleving die volledig past bij de interesses en rijstijl van de bestuurder. Zo kan iedereen het op zijn eigen manier gebruiken.”

Zoals nooit tevoren in verbinding staan
I2V wordt aangedreven door de Omni-Sensing technologie van Nissan. Die werkt als een datahub om informatie vanuit het interieur en de omgeving te verzamelen. De SAM (Seamless Autonomous Mobility) technologie van Nissan analyseert dankzij realtime informatie de weg- en verkeerssituatie. Het ProPILOT semi-autonoom rijsysteem geeft essentiële informatie over de omgeving van de auto.

De technologie kan dankzij een virtuele ruimte rondom de auto informatie geven over de status van het wegdek, het zicht, verkeersborden of voetgangers. Daarnaast kan I2V, dankzij sensoren in het interieur, ook de inzittenden volgen en ze assisteren wanneer dat nodig is.

Het is zelfs mogelijk om virtueel vrienden en familie mee te nemen in de auto. I2V kan zichzelf namelijk verbinden met de Metaverse virtuele wereld. Op die manier verschijnen hologrammen als passagier in de auto om gezelschap of hulp te bieden.

Assistentie bij autonoom of zelfstandig rijden

Tijdens het autonoom rijden kan I2V de reistijd comfortabeler en plezieriger maken. Op een regenachtige dag kan de technologie bijvoorbeeld een zonnige omgeving in de auto projecteren.

Het systeem kan ook een lokale gids inschakelen wanneer de auto een nieuwe locatie bezoekt. Die gids kan -door middel van een hologram- uitleg geven over de omgeving. Die informatie kan vervolgens via Omni-Sensing opgeslagen worden in de cloud om zo andere bezoekers van dienst te zijn. De lokale gids dient ook als navigatiesysteem om zo efficiënt mogelijk te reizen.

Wanneer de bestuurder zelfstandig rijdt, krijgt hij dankzij Omni-Sensing advies over de omgeving. Deze informatie helpt de bestuurder om zich voor te bereiden op bochten met slecht zicht, slecht wegdek of het verkeer.

Een virtuele rijinstructeur

De bestuurder kan via I2V ook een professionele rijinstructeur boeken die tips geeft over zijn rijstijl. De rijinstructeur verschijnt als een avatar of als een geprojecteerde auto op het wegdek om zo de beste rijstijl te tonen.

I2V geeft niet alleen informatie over de verwachte aankomsttijd of files, maar vertelt de bestuurder ook over het verloop van de route. Zo heeft de bestuurder minder last van onzekerheid en stress. I2V beschrijft -dankzij realtime fileinformatie- zelfs op welke rijbaan het verkeer het beste doorstroomt in een file.

Wanneer de auto op de plek van bestemming arriveert, scant I2V de omgeving voor een parkeerplek. Vervolgens kan de technologie zelf de auto op de meest krappe plekken parkeren.

Een demonstratie van I2V

Bezoekers van de CES 2019 kunnen zelf I2V ervaren op de stand van Nissan. Door middel van virtual reality zit de bezoeker in een digitaal auto-interieur met driedimensionale beeldschermen. Vervolgens krijgt hij virtueel een rondleiding door een stad en hulp bij het zoeken van een parkeerplaats. Tevens ziet hij het regenachtige weer buiten de auto veranderen in een zonnig klimaat in het interieur. Tenslotte achtervolgt de bezoeker digitaal een rijinstructeur om zo zijn rijstijl te verbeteren.

HomeNissanNieuwsInvisible-to-Visible (I2V) technologie verbindt de echte en virtuele wereld