Nissan Navara Dark Sky Concept is mobiel ruimteobservatorium 20 september 2018

De Nissan Navara Dark Sky Concept is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk, in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA (European Space Agency). Het studiemodel is een volledig functioneel mobiel ruimteobservatorium, met een telescoop van observatoriumkwaliteit, die gemonteerd is op een speciaal gemaakte aanhanger die geschikt is voor gebruik in het terrein. Nissan Intelligent Mobility ontbreekt natuurlijk niet, want het studiemodel is uitgerust met de nieuwste ProPILOT rijhulptechnologie, die is opgewaardeerd om deze pick-up zeer geschikt te maken voor het veilig en zeer gemakkelijk trekken van een aanhanger.

ESA brengt de sterren in kaart met ongekende precisie en maakt daarvoor gebruik van de Gaia-satelliet. Tot op heden zijn al meer dan een miljard sterren in kaart gebracht. De Nissan Navara Dark Sky Concept ondersteunt dit project door astronomen te helpen met het observeren van sterren op moeilijk bereikbare plekken, de zogeheten ‘dark sky’-locaties, ver afgelegen van de nachtelijke gloed van stedelijke gebieden waar de zichtbaarheid van het heelal beperkt is.

‘De Nissan Navara Dark Sky Concept is een briljant voorbeeld van hoe Nissan kan fungeren als authentieke partner en onze klanten in staat stelt om overal heen te gaan’, aldus Ashwani Gupta, senior vice president van lichte bedrijfsvoertuigen. ‘Met Nissan Intelligent Mobility en ProPILOT bieden we de beste oplossingen om de grenzen van het bedrijfsleven te verleggen, hoe complex de commerciële behoefte ook is.’

Het studiemodel heeft diverse slimme voorzieningen die speciaal zijn uitgebreid om aan de behoeften van klanten van bedrijfsvoertuigen te voldoen:

–       ProPILOT verbetert de controle van de bestuurder door Intelligent Cruise Control- en Steering Assist-technologieën met elkaar te combineren. Dit systeem houdt automatisch afstand tot de voorligger en zorgt er tevens voor dat de auto ook met aanhanger mooi in het midden van de rijstrook – binnen de wegbelijning – blijft rijden, zelfs in bochten.

–       Intelligent Around View Monitor ondersteunt nu het trekken van een aanhanger. Het systeem geeft de bestuurder een panoramisch zicht op de complete combinatie en maakt parkeren een stuk eenvoudiger.

–       Blind Spot Warning is verder verfijnd om objecten in de dode hoeken binnen de range van de aanhanger aan te wijzen.

–       Intelligent Towing Hitch Alignment neemt de controle over van sturen, accelereren, remmen en schakelen, zodat het voertuig zich automatisch recht voor de aanhanger opstelt om aankoppelen te vereenvoudigen.

–       De draagbare accu’s van Nissan zijn voorzien van de technologie van volledig elektrische Nissan LEAF om te dienen als lokale energiebron, ongeacht hoe afgelegen de locatie is.

Het hart van terreinwaardige aanhanger is de krachtige PlaneWave-telescoop. Dankzij de verbeterde Nissan Intelligent Mobility-technologieën is het mogelijk om de telescoop naar ver afgelegen locaties te vervoeren.

‘De Nissan Navara Dark Sky Concept maakt observaties mogelijk op zeer afgelegen plaatsen, ver van zogenoemde lichtvervuiling, en vervoert telescopen ook veilig en gemakkelijk’, zegt Dr. Fred Jansen, ESA’s Senior Mission Manager voor Gaia. ‘Telescopen zoals die in de trailer zijn nodig om de planeten en sterren in onze Melkweg te onderzoeken, zodat follow-up-campagnes op Aarde mogelijk worden dankzij de Gaia-gegevens.’

Paolo D’Ettore, hoofd van de LCV Business Unit van Nissan Europe: ‘In Europa trekt bijna een kwart van onze Navara-klanten regelmatig een aanhanger. Met Nissan Intelligent Mobility-technologie wilden we de meest geavanceerde pick-up maken, die tot geweldige prestaties in staat is en die aan de behoeften van onze klanten voldoet. Het resultaat is de Nissan Navara Dark Sky concept. In de toekomst willen we het trekken van een aanhanger veel makkelijker maken voor al onze klanten.’

Het design van de Nissan Navara Dark Sky Concept is geïnspireerd op de kosmos. Het donkere kleurenschema van de carrosserie laat nebula-motieven zien met parametrische patronen. En het interieur brengt de diepe tinten van de nachtelijke hemel samen met de oranje tinten van een ondergaande zon. Reflecterende oranje biezen op de stoelen zorgen voor extra zichtbaarheid in het voertuig, wat witte lichten die het nachtzicht van de astronoom zouden verstoren, overbodig maakt. Omdat rood licht het zicht van mensen in de nacht het minste beïnvloedt, zijn zowel het voertuig als de aanhanger voorzien van rode verlichting, om visuele verstoring van waarnemingen te voorkomen.

Door intensieve samenwerking van Nissan en ESA biedt het interieur van de aanhanger ook een speciale gekoelde atmosfeer, waardoor de telescoop tijdens het transport naar elke locatie stabiel en gekalibreerd blijft op de optimale temperatuur.

Als de astronoom met de Nissan Navara Dark Sky Concept met aanhanger aankomt op de vaak moeilijk te bereiken eindbestemming, kan het mechanische dak van de aanhanger worden geopend om de telescoop op de nachtelijke hemel te richten. Met behulp van een 40 centimeter (primaire) grote spiegel is het mogelijk om gedetailleerde beelden te zien voorbij de ringen van Saturnus, naar verre sterrenstelsels, nevels en supernova’s.

De Nissan Navara Dark Sky Concept is met zijn robuuste vormgeving klaar voor actie. Dankzij de zeer sterke trekhaak, het ladderchassis en de 2,3-liter twin-turbo dieselmotor met 140 kW en 450 Nm koppel is de Navara in staat om ruw terrein in afgelegen gebieden te trotseren en het gewicht van de telescoopmodule met gemak te verplaatsen.

De Navara en aanhanger zijn beide uitgerust met draagbare accupakketten, voorzien van Nissans beproefde voertuigbatterijtechnologie. Wanneer de accu’s op hun plaats zijn geplaatst, zijn ze continu in de oplaadmodus en klaar voor gebruik wanneer dat nodig is.

Aanvullende slimme voorzieningen zijn onder meer wifi, een laptopstation en een UHF-zender (Ultra High Frequency, frequenties tussen 300 en 3.000 MHz) om verzamelde informatie direct door te sturen, waar ook ter wereld. Acht gecombineerde radarunits – geplaatst op elke hoek van het voertuig en de aanhanger – houden de bestuurder op de hoogte van de omgeving van het voertuig via het NissanConnect-infotainmentsysteem met touchscreen op het dashboard.

Deze Nissan Intelligent Mobility-technologieën werken samen om van de Nissan Navara Dark Sky Concept de meest intelligente pick-up in zijn segment te maken voor het trekken van aanhangers.

Innovatieve Nissan Intelligent Mobility-systemen stellen de Navara in staat om de terreinwaardige aanhanger met telescoop in de perfecte positie te manoeuvreren. Radarsensoren en camera’s scannen het terrein voor het vinden van de juiste locatie om te parkeren en de aanhanger te stabiliseren. Ten opzichte van die van de standaard Navara is de totale rijhoogte van de Nissan Navara Dark Sky Concept verhoogd, waardoor extra bodemvrijheid om de ‘go anywhere’ -mogelijkheden van het voertuig extra te benadrukken en te verbeteren.

Na de IAA voor bedrijfsvoertuigen in Hannover doneert Nissan de telescoop aan een speciaal geselecteerde organisatie om de geest van onderzoek en avontuur door te geven en om toekomstige generaties te inspireren en op te leiden.

AFMETINGEN

Totale lengte (Navara en aanhanger):          9.680 mm

Lengte Navara:                                              5.400 mm

Hoogte Navara:                                             1.920 mm

Wielbasis Navara:                                         3.198 mm

Wielmaat Navara:                                          20-inch

Lengte aanhanger:                                        4.060 mm

Hoogte aanhanger:                                        2.060 mm

Wielmaat aanhanger:                                    16-inch

HomeNissanNieuwsNissan Navara Dark Sky Concept is mobiel ruimteobservatorium