4.000 euro subsidie bij aanschaf elektrische auto

Elektrische auto’s nu extra interessant voor particulieren

Wil jij als particulier een elektrische auto aanschaffen of privé leasen? Dan hebben we goed nieuws! Je kunt nu subsidie aanvragen voor een volledig elektrische auto zoals de Nissan Leaf (vanafprijs 36.990 euro), Hyundai KONA Electric (vanafprijs 36.795 euro) en de IONIQ Electric (vanafprijs 36.995 euro). De subsidie bedraagt 4.000 euro voor een nieuw model en 2.000 euro voor een gebruikt elektrisch model.

Emissievrij autorijden moet voor veel meer mensen aantrekkelijk worden, vindt de overheid. Zakelijk rijders profiteren al van een gunstige fiscale bijtelling wanneer ze kiezen voor een volledig elektrische auto. Met de subsidie op elektrische auto’s wil het kabinet elektrisch autorijden voor nóg meer mensen – dus ook privérijders – bereikbaar maken. Daarvoor heeft de overheid een flink bedrag beschikbaar gesteld. Aan de subsidiepot zit wel een maximum. Particulieren die in aanmerking willen komen voor de overheidskorting dienen daarom op tijd hun subsidieaanvraag in te dienen.

Aanvraag subsidie indienen met je DigiD

Je kunt de subsidie aanvragen via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aanvraag indienen gaat met gebruik van je DigiD.

Subsidie aanvragen

Voor wie is de subsidie bedoeld?

De subsidie is alleen bedoeld voor particulieren, dus niet voor zakelijk rijders of zzp’ers. De subsidie geldt voor personenauto’s met 0 gram uitstoot, zowel gebruikt als nieuw, met een oorspronkelijke cataloguswaarde/nieuwprijs tussen de 12.000 en 45.000 euro en een minimale elektrisch actieradius van 120 kilometer (volgens WLTP). De subsidie is niet van toepassing op hybrideauto’s.

Waarom deze subsidieregeling?

Het doel van de overheid is om de keuze voor een elektrische auto te stimuleren. De subsidie resulteert in een kleiner prijsverschil met een personenauto op fossiele brandstof en zorgt ervoor dat de ambities uit het Regeerakkoord en het Klimaatakkoord worden verwezenlijkt. In het Regeerakkoord is afgesproken dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe personenauto’s emissieloos zijn.

De doelstellingen van het Klimaatakkoord zijn onder meer:

 • Rond 2025 moet er een volwaardige markt van gebruikte elektrische auto’s voor particulieren zijn
 • In 2030 dient 100 % van de nieuwverkopen van personenauto’s elektrisch te zijn

Een elektrische auto private leasen

De subsidie is vooral ook goed nieuws voor automobilisten die hun elektrische auto willen private leasen. Je rijdt dan een paar jaar in een gloednieuwe elektrische auto tegen een scherp vast maandbedrag, zonder dat de auto jouw eigendom wordt. Alle kosten – zoals service en onderhoud – zijn inbegrepen, behalve het opladen. Je hoeft de aanschafprijs niet ineens te betalen en hebt geen risico op waardedaling.

Ga naar aanvraag

Populaire elektrische modellen

Nissan LEAF

 • Verkrijgbaar v/a €32.990 incl. subsidie
 • Geen wegenbelasting
 • Ruime voorraad nieuw en gebruikt
 • Direct rijden uit voorraad
Bekijk voorraad

Hyundai KONA Electric

 • Verkrijgbaar v/a €34.000 incl. subsidie
 • Geen wegenbelasting
 • Ruime voorraad nieuw en gebruikt
 • Direct rijden uit voorraad
Bekijk voorraad

Hyundai IONIQ Electric

 • Verkrijgbaar v/a €32.995 incl. subsidie
 • Geen wegenbelasting
 • Ruime voorraad nieuw en gebruikt
 • Direct rijden uit voorraad
Bekijk voorraad

Welke voorwaarden gelden er voor de subsidie?

Een voorwaarde is dat de auto enkele jaren op naam van dezelfde eigenaar blijft staan. Beëindig je binnen vier jaar je private-leasecontract, dan stopt ook de subsidie die in maandelijkse termijnen wordt uitbetaald. Eigenaren die binnen drie jaar een andere auto kopen, betalen een deel van de subsidie terug.

Nog een voorwaarde is dat de elektrische auto wordt aangeschaft bij een erkend autobedrijf. Je kunt daarvoor terecht bij een Auto Sturm vestiging. Dit geldt ook voor gebruikte elektrische auto’s. Voor een gebruikte elektrische Hyundai van een particuliere verkoper kun je geen subsidie aanvragen. Voor private lease moet het dealerbedrijf het keurmerk Private Lease hebben om gebruik te kunnen maken van de subsidieregeling; Auto Sturm beschikt over dit keurmerk.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden heeft tal van voordelen. Een elektrische auto is minder belastend voor het milieu en stoot geen schadelijke stoffen uit. Andere pluspunten:

 • Je betaalt tot 2025 geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, MRB)
 • Een elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig dan een auto op benzine of diesel
 • De verbruikskosten zijn lager, vooral als je goedkoop kunt opladen op je werk of via zonnepanelen
 • Elektrisch rijden is stil en zeer comfortabel
 • Met een laadpaal aan huis of in de buurt hoef je niet meer langs het tankstation
Home4.000 euro subsidie bij aanschaf elektrische auto